Waterlab

Word jij onze nieuwe onderzoeker?

Belangrijke mededeling: Haal je onderzoekspakketje op om 1 juli tussen 10.00-12.00 uur. Mocht dit niet lukken kan je na 1 juli je pakketje bij de kassa van het Science Centre ophalen!

Het is bijna vakantie! Eindelijk: geen wekker, ijsjes eten en lekker zwemmen wanneer je wilt. Omdat het zo warm is buiten, drink je nog een extra glaasje water voor je weer een duik neemt. Maar heb je er wel eens over nagedacht wat er in dat glaasje water zit? Hoe komt het dat het kraanwater thuis anders smaakt dan op vakantie? Dat kun je nu zelf gaan onderzoeken! Er wordt een nieuw onderzoekslab gestart: het WaterLab. Bij het WaterLab zullen in de toekomst allerlei onderzoeken over en naar water te vinden zijn waar jij zelf aan mee kunt helpen. Door bijvoorbeeld metingen te doen, of door nieuwe ideeën te bedenken om problemen met water op te lossen.

Wat zit er in het water?

Het eerste project gaat over hoe gezond en schoon het water in Nederland en Europa is. Gertjan Medema is onderzoeker bij het KWR en doet onderzoek naar bepaalde stukjes DNA (genen) die ervoor kunnen zorgen dat bepaalde bacteriën ineens heel goed tegen antibiotica kunnen. Dat noem je resistentie. Antibiotica is een heel belangrijk middel om bepaalde ziektes te genezen. Als die bacteriën opeens resistent zijn, kan het zijn dat je soms veel zieker wordt dan eerst of dat ziektes helemaal niet meer te behandelen zijn. En dat willen we natuurlijk niet! Omdat bacteriën in het water die stukjes DNA kunnen oppikken, moeten we precies weten waar dat DNA in het water zit.

En dat is precies waarom we jou en nog heel veel andere kinderen nodig hebben! Veel kinderen gaan naar allerlei landen op vakantie in de zomer. Als iedereen daar zijn eigen onderzoek doet, kunnen we heel veel data van heel veel plekken verzamelen. En het is helemaal niet zo moeilijk! 

Ja ik wil mee doen! Wat nu?

Ga aan de slag als een echte wetenschapper: verzamel monsters, analyseer deze zorgvuldig, lever ze in en geef je data door. Als je je inschrijft, kun je een onderzoekspakketje ophalen bij het Science Centre waarin alles zit wat je nodig hebt om op onderzoek uit te gaan. Je kunt hiermee data verzamelen voor het KWR, maar ook meteen onderzoek doen naar de kwaliteit van het kraanwater en zwemwater op jouw vakantieplek.

Je kunt de monsters zelfs meenemen naar het Science Centre om nog meer analyses te doen met echte apparatuur! De pakketjes zijn vooral geschikt voor kinderen tussen de 10 en 13 jaar, maar ook andere leeftijden zijn van harte welkom om mee te doen. Er zijn maar 200 plekken beschikbaar, dus twijfel niet te lang en schrijf je hier meteen in.

Volg ons ook op Facebook en blijf goed op de hoogte van de laatste resultaten, bijeenkomsten en andere onderzoekers. 

© 2017 TU Delft

Metamenu