Robot Camps

Robot Camp 2017 - voorjaarseditie

Wil jij meedoen aan echt robotica onderzoek? Deze voorjaarsvakantie kun jij deelnemen aan het Robot Camp. Tijdens het Robot Camp bouw jij je eigen Zebro, een onderzoeksrobot ontwikkeld door het Robotics Institute. Je leert alles van productie van onderdelen, het bouwen van je eigen Zebro (mag uiteraard mee naar huis!) en programmeren met Arduino. Het Robot Camp duurt in totaal 4 dagen en kan alleen als geheel worden gevolgd.

Om een beetje inspiratie op te kunnen doen hieronder een filmpje over de TU Cyberzoo en het huidige onderzoek naar zwermrobots. Meer video's op www.tudelft.tv

Je kunt deelnemen aan het Robot Camp als je tussen de 13 en 17 jaar oud bent. Enige ervaring in het programmeren van Arduino's is handig.

Dinsdag 28 februari 2017 10:00 - 17:00
Woensdag 1 maart 2017 10:00 - 17:00
Donderdag 2 maart2017 10:00 - 17:00
Vrijdag 3 maart 2017 10:00 - 17:00

Het Robot Camp wordt georganiseerd door het Science Centre Delft en het Robotics Institute (TU Delft). Het kamp begint en eindigt bij het Science Centre; tijdens het kamp zullen we ook langs verschillende faculteiten gaan om inspiratie op te doen. Het is niet mogelijk om één losse dag deel te nemen.

De kosten (incl. BTW) bedragen  € 250,- per kind. Deze prijs wordt mogelijk gemaakt door sponsoring vanuit het Science Centre Delft. Elke plek wordt met 160,- euro gesubsidieerd (normale kosten 410,- euro). Hierdoor zijn er een beperkt aantal plekken beschikbaar; dus meldt je snel aan voor het Robot Camp!

  • Vrij toegang tot het Science Centre
  • Rondleiding door het Science Centre en TU Delft faculteiten
  • Je eigen Zebro + Arduino + kennis om er thuis aan te sleutelen
  • Lunch elke dag
  • Drinken en snack elke dag
  • Ben je enthousiast geworden? Meld je dan snel aan via het registratieformulier

Aanmelden kan hier!

De Robot

De Zebro is een Zes Benige Robot. Het is de onderzoeksrobot van de zwermgroep van het Robotics Institute van de Technische Universiteit Delft. Er zijn in de loop van de jaren verschillende versies gebouwd, en een aantal daarvan zullen we laten zien tijdens het Robot Camp.

De Zebro heeft geen wielen, maar 6 poten. Door steeds met drie poten op de grond te staan, en drie poten te bewegen, staat de robot altijd stabiel, en is de robot in staat om over obstakels heen te klimmen die even hoog zijn als zijn poten. Hij loopt ongeveer zoals een kever loopt.

Ons onderzoek aan de Zebro valt in twee delen uiteen. Ten eerste het bouwen van een Zebro die stabiel, onderhoudbaar, schaalbaar en robuust is. De tweede poot van ons onderzoek richt zich op het zwermen, waarvoor de Zebro uitermate geschikt is. Door zijn eenvoudige opbouw, is de robot relatief goedkoop, waardoor we er eenvoudig meerdere kunnen maken.

Het zwermen met robots is bedoeld om complexe taken uit te voeren, die een grote robot zelf niet goed kan uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken naar rotte appels in een fruitopslag. Door daar een groot aantal drones te laten vliegen met een goede neus voor overrijp fruit,  kun je zoeken naar de rottende appel in de voorraad, en die verwijderen voordat het hele pakhuis rot is. Daarvoor is het nodig dat de robots met elkaar communiceren, en elkaar ontwijken. Aan de andere kant is het niet de bedoeling, dat mensen of een centrale computer precies gaan uit denken, welke robot wanneer welk krat gaat bekijken. We laten dus gewoon een groepje zwermrobots los, die samen de hele voorraad bekijken. Een beetje overlap tussen de inspecties is geen probleem, en als er een drone vast komt te zitten tussen de appels is dat ook geen probleem, zolang de meeste maar operationeel blijven. Zodra een drone een rotte appel geroken heeft, geeft hij dat door aan zijn buren.

De robots moeten dus zelf kunnen bepalen, waar ze zijn, waar hun buren zijn, en wat interessant is om te onderzoeken. Dat lijkt eenvoudig, en is een leuk onderzoekstraject waar we volop mee bezig zijn. Belangrijkste is dat de robots niet met elkaar botsen, en elkaar ook niet uit het oog verliezen. Afstandsbepaling tussen robots is daarvoor natuurlijk als eerste van belang.

Ons onderzoek richt zich op lopende robots in plaats van de vliegende, zwemmende of rijdende robots waar ook aan gewerkt wordt in het Robotics Institute. In principe zijn onze resultaten straks ook bruikbaar voor deze andere groepen van robots, maar het is prettiger ontwikkelen met robots die niet steeds neerstorten, zinken of zó snel wegrijden, dat je er achteraan moet rennen.

Bovendien is de Zebro relatief goedkoop en eenvoudig zelf te maken en te programmeren, en dat gaan jullie doen in het Robot Camp van de Technische Universiteit Delft.