Over ons

Project achtergrond

Universiteit Leiden, Technische Universiteit Delft, het Erasmus MC en het Leids Universitair Medisch Centrum werken samen in het Medical Delta. Binnen het interdisciplinaire programma 'eHealth and Self-management' hebben PhD onderzoekers Jasper Faber en Isra Al-Dhahir een handreiking eHealth-interventies ontwikkeld voor professionals. Met de handreiking kun je succesvol eHealth-interventies ontwikkelen voor mensen met een laag opleidings- of inkomensniveau. Op deze pagina maak je kennis met de leden van het onderzoeksteam en de andere belangrijke partijen die betrokken zijn bij het project en de totstandkoming van deze inclusieve eHealth guide.

Onze benadering is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

  • De aanbevelingen in de handreiking zijn tot stand gekomen met een combinatie van een bottom-up en top-down aanpak.
  • De top-down aanpak bestond uit een Delphi-studie, waarin professionals uit verschillende disciplines werden bevraagd over barrières en facilitators die zij tegenkomen in vijf verschillende gebieden (ontwikkeling, bereik, adherentie (interventietrouw), evaluatie en implementatie). 
  • Deze bevindingen zijn gecombineerd met een bottom-up perspectief van een tweede studie, een participatief onderzoek, waarin mensen uit achterstandswijken werden bevraagd over hun houding ten aanzien van gezondheid, gezondheidszorg en eHealth.
  • Deze website is door 11 professionals geëvalueerd, waaronder gezondheidsprofessionals, onderzoekers, eHealth ontwikkelaars en beleidsmakers die werkzaam zijn in universiteiten en hogescholen, onderzoeksinstituten, kenniscentra, (academische) ziekenhuizen en commerciële bedrijven. Zij hebben ervaring met eHealth-interventies en werken met de gebruikers. Op basis van hun input is de website verder ontwikkeld. De resultaten van de evaluatiestudie zijn recent gepubliceerd

PhD Onderzoekers

Isra Al-Dhahir (Msc.)

Leefstijlverandering, eHealth en kwetsbare doelgroepen
Universiteit Leiden

i.al-dhahir@fsw.leidenuniv.nl

Jasper Faber (Msc.)

Co- en eHealth design en kwetsbare doelgroepen
TU Delft

j.s.faber@tudelft.nl

Betrokken organisaties

Consortium

Prof. dr. Andrea Evers

Gezondheidspsychologie         
Universiteit Leiden, Erasmus Universiteit & TU Delft

Prof. dr. Niels Chavannes

Huisartsgeneeskunde en eHealth
Leids Universitair Medisch Centrum & National eHealth Living Lab

Dr. Valentijn Visch

Persuasive game design en motivatie
TU Delft

Dr. Rita van den Berg-Emons

Revalidatiegeneeskunde     
Erasmus Medisch Centrum & Capri Hartrevalidatie

Dr. Jos Kraal        

Gedragsverandering      
TU Delft

Dr. Linda Breeman

Gezondheid van kwetsgbare groepen
Universiteit Leiden

Dankbetuigingen

Deze handreiking is mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van Medical Delta, ZonMw en de Hartstichting, en dankzij de waardevolle bijdragen van vele betrokkenen, waaronder deskundige professionals. Speciale dank gaat uit naar Renée IJzerman voor haar cruciale inhoudelijke input voor het implementatiestuk en naar Anna Starkenburg voor haar uitstekende ontwerp en visualisaties. We willen ook graag tekstschrijver Desiree Machtel-Groen erg bedanken voor het redigeren van de teksten.